Berchtesgaden.nl

Welkom op Berchtesgaden.nl Het online magazine over de prachtige regio gelegen in het meest zuidoostelijke puntje van  Duitsland. Een bezoek aan Salzburg mag zeker niet ontbreken tijdens uw verblijf in het het Berchtesgadener Land.

Het bekijken meer dan waard

Salzburg is barok en muziek. Deze niet al te grote stad bezit naar verhouding veel schoonheid aan gebouwen, straten en pleinen en is minstens zo beroemd als Wenen. Het wordt ook wel het kleine Rome genoemd. Aartsbisschoppen lieten naar het voorbeeld van de Italiaanse hoofdstad in Salzburg prachtige kerken en paleizen bouwen. Bezienswaardig zijn zeker:


Zoek een hotel in Salzburg:

Hotel zoek in Salzburg

 

Doe tips

Onderweg

-

Mozartstad Salzburg

Blik op Salzburg

Salzburg staat voor barok en muziek en is beroemd als geboortestad van Mozart. Vorsten-aardbisschoppen hadden er hun macht en lieten prachtige bouwwerken realiseren om dit tot uiting te brengen. De rijkdom van de machthebbers van weleer is goed te zien in de materialen die gebruikt zijn voor de bouw van de mooie kerken en paleizen. De historische binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en vertegenwoordigd prachtige gebouwen als de dom en de vesting Hohensalzburg. Salzburg is de vierde stad van Oostenrijk en qua oppervlak relatief klein. Daarom is het ook zo bijzonder dat er zoveel pracht en praal te zien is in een betrekkelijk kleine stad als Salzburg met nog geen 150.000 inwoners.

Klein Rome in Oostenrijk wordt Salzburg ook wel genoemd

Salzburg is ontstaan uit een Keltische nederzetting wat later uitgroeide tot de Romeinse stad Iuvavum. Dit speelde zich allemaal af aan rond het begin van onze jaartelling wat dus duidelijk maakt dat Salzburg een lange geschiedenis kent. Opgravingen her en der in Salzburg geven een goed beeld hoe het er in het verleden moet hebben uitgezien en hoe mensen toen leefden. De naam Salzburg duikt voor het eerst in het jaar 755 op in geschriften. In die tijd begon de macht van de roomkatholieke kerk en werd het bisdom Salzburg gesticht wat later tot aartsbisdom werd verheven. Dit aartsbisdom omvatte naast het overgrote deel van oostenrijk ook het huidge Beieren. In 1328 kwam Salzburg als prinsaartsbisdom los te staan van Beieren. Deze verzelfstandiging zou blijven tot 1803. Het baroke uiterlijk van de stad is ontstaan in de periode dat het een prinsaartsbisdom was. Na 1803 verdween de invloed van de roomkatholieke kerk door de intredende secularisering. Het keurvorstendom Salzburg heeft nadien onder een aantal besturen gestaan, waaronder die van Beieren. In 1921 sprak de bevolking de wens uit Oostenrijks te willen blijven.

Winkelen in Salzburg

De musea en de wereldberoemde Salzburger Festspiele zijn voor muziek, kunst- en cultuurliefhebbers reden om de stad te bezoeken. Maar Salzburg heeft daarnaast veel meer te bieden. Op culinairgebied kan men er ook goed terecht, en wel op hoog niveau. De stad telt namelijk diverse dure toprestaurants. Gelukkig zijn er ook voldoende goedkopere biergarten en weinstuben te vinden waar je vaak ook goed kunt eten. Ook in een stad als Salzburg zijn Kaffeehausen te vinden, vaak met Konditorei waar men terecht kan voor Kaffee und Kuchen of een luxe ontbijt. Het winkelaanbod bestaat in het centrum veelal uit exclusieve winkels zoals; modezaken, juweliers, aardewerkwinkeltjes en kledingboetiekjes, maar wel prijzig wat overigens helemaal past bij Salzburg. Wie er dus wil shoppen zal een goed gevulde beurs mee moeten nemen.

Onder de bezienswaardigheden van Salzburg valt eigenlijk de gehele historische altstadt met zijn pleinen en stegen en vele kerken en paleizen. Enkel highlights uitgelicht:

- Benedictijnerabdij Stift St.Peter met Stiftkerk
- Dom van Salzburg;
- Vesting Hohensalzburg
- Geboortehuis van Mozart;
- Schloss Leopoldskron;
- Schloss Mirabell;
- Franciscanerkerk;
- St.Sebastianskirche  
- Schloss Hellbrunn;

Salzburg is prima met de auto te bereiken. Overnachten kunt u in één van de vele hotels of pensions. In en bij de stad zijn een aantal camperplaatsen waar uw Wohnmobil mag staan. Voor kampeerders is plaats op een aantal nabij gelegen campings. Parkeermogelijkheden in Salzburg zijn er genoeg, ook heeft de stad een vliegveld.

Kaart Salzburg