Berchtesgaden.nl

Welkom op Berchtesgaden.nl Het online magazine over de prachtige regio gelegen in het meest zuidoostelijke puntje van  Duitsland. Een bezoek aan Salzburg mag zeker niet ontbreken tijdens uw verblijf in het het Berchtesgadener Land.

Het bekijken meer dan waard

Salzburg is barok en muziek. Deze niet al te grote stad bezit naar verhouding veel schoonheid aan gebouwen, straten en pleinen en is minstens zo beroemd als Wenen. Het wordt ook wel het kleine Rome genoemd. Aartsbisschoppen lieten naar het voorbeeld van de Italiaanse hoofdstad in Salzburg prachtige kerken en paleizen bouwen. Bezienswaardig zijn zeker:


Zoek een hotel in Salzburg:

Hotel zoek in Salzburg

 

Doe tips

Onderweg

-

Schloss Stift St.Peter

St.Peter Stift in Salzburg

De benedictijnerabdij St. Peter werd in 696 gesticht door Rupert van Salzburg en is daarmee het oudste klooster van Oostenrijk. Het bezit tevens de eer de oudste bibliotheek van het land te hebben. In deze bibliotheek, die alleen op speciale afspraak toegankelijk is liggen 800 manuscripten. Meest waardevol is een boek uit 784 van de hand van bisschop Virgil. De Stift kerk biedt heel wat van culturele waarde, en het aangesloten St.Peters Friedhof is het oudste kerkhof van Salzburg (gaat terug tot anno 700). Het kerkhof heeft al vaak gediend als decor in films.

Interieur St.Peter Stift

De van oorsprong romaanse basiliek kende meerdere bouwfasen. Het interieur heeft diverse gedaante wisselingen ondergaan in het verleden. Vandaag de dag zijn allerlei stijlen nog zichtbaar in de St.Peter Stiftkerk.
De mix tussen romaans en rococo versieringen pakt goed uit. Wie oog heeft voor (barok) stucwerk, fresco's en schilderingen zal enige tijd nodig zijn om al het fraais te ontdekken.

St.Peter kerkhof

Het oude kerkhof is te bereiken aan de rechterzijde van de kerk. In de rotsen aansluitend op de begraafplaats zijn vroeg christelijke schuilkerken te vinden welke alleen met een speciale rondleiding worden bekeken. Deze begint een bezoek aan de Kommunigruft waar de graven zijn van Michael Haydn en de zuster van Mozart, Nannerl. Vervolgens komt men bij de vier rotskapellen. Met haar catacomben en fraaie vormgeving en ligging behoort het St.Peters kerkhof in Salzburg tot de meest indrukwekkende in Europa.

Plattegrond van Salzburg