Berchtesgaden.nl

Welkom op Berchtesgaden.nl
Het online magazine over het prachtige Berchtesgadener Land in het meest zuidoostelijke puntje van  Duitsland.

InformatieSteden en dorpen

Doe tips en bezienswaardigheden

Onderweg

-

Bad Reichenhall

Blik op Bad Reichenhall
Ook Bad Reichenhall heeft het ontstaan te danken aan het zout wat er in de grond zit. Al in de 3e eeuw voor Chr. werd hier namelijk al zout gewonnen. Het stadje telt ongeveer 17000 inwoners en is 15 kilometer noordwestelijk gelegen van Berchtesgaden. De zoutwinning bracht naast welvaart ook twist en strijd met de buurstad Salzburg, gelegen net over de grens in Oostenrijk. De aartsbisschop van deze stad meende in het jaar 800 het alleenrecht te hebben op de winning van het zout waardoor hij alle macht en rijkdom naar zich toe trok. Een augustijnsklooster werd door de toenmalige aartsbisschop van Salzburg gesticht in de 12e eeuw. Hierdoor werd de macht van de kerk versterkt in Bad Reichenhall. Ook in de 12e eeuw werd begonnen met de bouw van de kloosterkerk die een 13 eeuw voltooid werd. De kloosterkerk is even buiten het oude centrum te vinden. Een bezoek is zeker de moeite waard. De St. Nikolauskirche is ook het bekijken waard, al is hier minder te zien dan in en bij de Kloosterkerk. In het Heimatmuseum is van alles te zien over het ontstaan van Bad Reichenhall. Een andere bezienswaardigheid is de Alte Saline. In dit bijzondere gebouwencomplex uit 1834 vond vroeger de zoutwinning plaats. Tegenwoordig is er het Salzmuseum gevestigd.

In 1834 werd de stad getroffen door een grote brand. Hierbij gingen veel oude bouwwerken verloren. Daarom zijn er voornamelijk veel 19e eeuwse gebouwen te vinden in het centrum van Bad Reichenhall. Het zijn wel fraaie statige gebouwen en villa's uit de tijd dat de stad zich ontwikkelde tot voornaam kuuroord. Mensen met allerlei kwalen wisten hun weg te vinden naar de vele baden met hun heilzame bronnenwater. Ook vandaag de dag kan men noch steeds terecht in de kuurcentra die er te vinden zijn. Zo trekt de stad jaarlijk alleen al duizenden bezoekers aan die af komen op het kuren. Naast de baden zijn er aanverwante zaken als sportcomplexen en fitnesscentra aanwezig die deel uitmaken van de kuurarrangementen.

De omgeving van Bad Reichenhall leent zich uitstekend om te wandelen. Diverse routes in verschillende zwaartes zijn er te ondernemen. Een mooi uitje is een tochtje met de kabelbaan naar de Predigtstuhl op 1614 meter hoogte. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht. Bij goed en helder weer is Salzburg in de verte te zien.

Kaart